Kuchyňské nože: 4 triky, jak prodloužit jejich životnost
Obsah textu
Kuchyňské nože jsou v každé kuchyni nepostradatelným příslušenstvím, bez nějž se při přípravě svých oblíbených pokrmů neobejdete. Aby však mohly plnit svůj účel, je nutné o ně správně pečovat. Pravidelným broušením nožů navíc dosáhnete jejich dlouhé životnosti, díky čemuž i ušetříte. Pojďte se s námi podívat na typy, jak můžete jednoduše dosáhnout toho, aby vám dobře sloužily i několik let.
Investujte do kvality
V kuchyni je mnoho nástrojů, ale žádný z nich není tak důležitý jako kvalitní kuchyňské nože. Správný a kvalitní nůž vám totiž dokáže usnadnit práci v kuchyni, díky čemuž ušetříte čas a zároveň si více pochutnáte na svých pokrmech. Právě proto je lepší investovat do kvality, a to především nožů z prémiových materiálů, jako je například ocel.
Ostřete nůž pomocí kamene
Jedním z nejlepších způsobů péče o nože je pravidelné broušení nožů pomocí kamene nebo ocílky. Běžně můžete vybírat z různých typů kamenů na ostření od hrubých až po jemné. Pro běžné kuchyňské nože je nejlepší volbou středně hrubý kámen doplněný na druhé straně o jemný vyhlazovací kámen.
Při ostření zvolte správnou techniku
Pokud chcete, aby vaše nože neztrácely svůj lesk a kvalitu, měli byste myslet i na správnou techniku při jejich broušení. Před každým broušením je tedy nutné kámen namočit – u ocílky se naopak brousí nasucho. Zároveň nezapomínejte na správný úhel řezu, který je nutné dodržovat po celou dobu broušení. Zpravidla se doporučuje úhel o velikosti 20 až 25 stupňů. Posledním důležitým krokem je použití správného tlaku, kdy byste neměli na nůž příliš tlačit – mohlo by totiž dojít k jeho poškození.
Nezapomeňte na správné skladování nožů
Pro dlouhou životnost nožů, je důležité jejich správné skladování. S tím vám dokáže pomoci i kvalitní příslušenství k nožům, díky němuž ho ochráníte proti vnějším vlivům a také mechanickému poškození. Nejlepším řešením je použití pouzdra na nože nebo magnetického držáku – ale uložením do šuplíku, také nic nezkazíte.