Několik receptů z kustovnice
Kustovnice náleží mezi nejzajímavější ovoce, které je vůbec na tomto světě k dostání. Je význačná svým blahodárným účinkem na lidské zdraví a dá se využít k přípravě mnoha pokrmů. Přinášíme několik receptů jako inspirativní předlohu.
Obecné rady k přípravě kustovnice
Plody kustovnice lze konzumovat v čerstvém i sušeném stavu. Na výběr jsou však i jiné varianty. Velmi lahodný je čaj z goji, kdy se pouze plody zalijí vroucí vodou a ponechají se po dobu dvaceti minut louhovat a poté se slijí. Plody lze taktéž zkonzumovat, disponují příjemnou chutí. Ideální množství kustovnice je 10-20 gramů. Není záhodno, aby po dobu vaření se dostaly plody kustovnice do kontaktu s kovem. Je třeba pro vaření zvolit skleněné, keramické či porcelánové nádoby. Totéž se týká veškerých předmětů v rámci použití za účelem míchání apod. Vždy tedy užívat nádoby a věci z plastu, skla nebo dřeva. Kustovnice v čerstvém či v sušeném stavu je značně chuťově dobrá smíchána s ořechy a jiným ovocem v sušené formě v podobě griliáše. Pokud vložíte do čtvrt litru hrnce jednu lžíci kustovnice a povaříte po dobu pěti až deseti minut, získáte blahodárně prospěšný a chutný odvar, který lze vypít a bobule poté sníst.
Inspirace pro vaření z kustovnice
Zajisté jednou z poutavých možností v rámci využití kustovnice, je vývar s rybími medailonky. Nejen že si pochutnáte na dobrém jídle, ale ještě poskytnete tělu užitečnou věc ohledně příznivých účinků v rámci zlepšení krevní cirkulace, posílení jater a zraku. K přípravě je třeba: 100 g rybích medailonků, 10 g kustovnice, 1 lžíce čínského vína, 1 lžička andělikového prášku, 4 houby shitake, 6 ml kuřecího vývaru. Postup: všechny ingredience, vyjma rybích medailonků, povaříme po dobu zhruba 5 minut. Poté rozehřejeme pařák a nalijeme do něj horký vývar s veškerými složkami. Když začne vývar vřít, přidáme rybí medailonky.
Jednou z možných alternativ je kuře na kustovnici. Potřeba je: 1 menší kuře, 4 lžíce kustovnice, sůl, voda. Výsledkem tohoto pokrmu je jeho chutnost a získání posilující potravy. Postup: umyjeme kuře, vložíme do pekáče, posolíme, posypeme kustovnicí, podlijeme horkou vodou. Pečeme dozlatova. Ke konci pečení je možné kuře podlévat kuřecím vývarem.
Ve východní kuchyni je kustovnice hojně využívána. Stvrzením je například jidášovo ucho s kustovnicí ve woku, které lze si doma uvařit. Potřebujeme: 200 g jidášova ucha (houba), 20 g kustovnice, 1 lžička nasekaného zázvoru, 1 lžička medu, 1 lžička čínského vína, 2 lžíce masového vývaru v husté konzistenci, 1 lžíce oleje. Postup je následující: jidášovo ucho je třeba blanžírovat do měkka ve vroucí vodě. Ve woku rozpálíme olej a veškeré suroviny za neustálého míchání rychle osmahneme. Získáme chutný a celkově výživný pokrm pro lidský organismus a to především pozitivně vlivný na slezinu a plíce.
Taktéž lze za pomoci kustovnice si nachystat zdravou, lehce stravitelnou a na látky výživnou snídani. Postačí k tomu: 300 g obilné kaše, 4 lžíce kustovnice, 2 lžíce rozinek, 6 vlašských ořechů. Postup: rozinky spaříme vroucí vodou. Kustovnici propláchneme. Oloupané vlašské ořechy nasekáme nadrobno. Vše dáme do misky, přidáme obilnou kaši. Poté zalijeme vroucí vodou o množství, aby veškeré ingredience byly pod vodou. Důkladně promícháme, aby došlo k náležitému zvlhčení. Přiklopíme a necháme zhruba po dobu 5 minut. Tento pokrm lze přisladit medem, třtinovou melasou či přidáním v rámci dalšího sušeného či kompotovaného ovoce.
Jako příklad využití kustovnice v kuchyni, bylo vybráno jen několik receptů. Kustovnice má nespočet variací ohledně využití v podobě mnoha pokrmů. Hlavní zásadou je značně blahodárně působící vliv kustovnice čínské na lidský organismus.

andreas-eatbetter / Pixabay